Το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια για το παιδί, είναι ανάγκη. 

Είναι τα πολλαπλά οφέλη του παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών:

- Το παιχνίδι κεντρίζει και ενεργοποιεί την έμφυτη περιέργεια του  παιδιού και του προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία ερεθισμάτων.

- Το παιχνίδι αναζωογονεί το παιδί και απελευθερώνει την ενέργειά του.

- Μέσα από το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει τον εαυτό του και ταυτόχρονα ανακαλύπτει και εξερευνά τον κόσμο.

- Βοηθά το παιδί να αναπτύξει τις γλωσσικές, γνωστικές και φυσικές δεξιότητές του και ως αποτέλεσμα να βελτιώσει τη γλώσσα που μαθαίνει.

- Παρέχει στο παιδί τη δυνατότητα να χαλαρώσει και μειώνει το άγχος του.

- Προσφέρει στο παιδί ψυχαγωγία, διασκέδαση, απόλαυση, ζωντάνια και γέλιο. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα το γέλιο αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να βελτιώσει κανείς τη διάθεσή του, καθώς το σώμα εκλύει ενδορφίνες και μετριάζει το στρες ως φυσική αντίδραση του σώματος στην ενέργεια του γέλιου.

- Το παιχνίδι συμβάλει στη διανοητική ανάπτυξη του παιδιού.

- Το παιχνίδι εξάπτει τη φαντασία του παιδιού και αναπτύσσει την ικανότητα αναπαράστασης, το συμβολισμό και τη μίμηση. 

- Το παιχνίδι βοηθά το παιδί να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του.

- Αναδεικνύει και εξασκεί τα κρυφά ταλέντα και τις κλίσεις των παιδιών, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη ζωγραφική, τη μουσική ή τον αθλητισμό που μπορεί να εξελιχθούν ακόμη και σε επαγγελματικές επιλογές στην πορεία της ζωής ενός ατόμου.

- Ενισχύει τη συγκέντρωση και τη γρήγορη δράση, ακονίζει το μυαλό και προτρέπει το παιδί να μάθει να σκέφτεται, να προβληματίζεται και να δίνει λύσεις.

- Το παιχνίδι βοηθά το παιδί να διαμορφώσει την ταυτότητά του.

- Ιδιαίτερα σημαντικό για το παιδί εκτός από το ατομικό παιχνίδι είναι και το ομαδικό, καθώς μέσα από αυτό μαθαίνει πρωτίστως να υπακούει σε κανόνες.

- Μέσω του ομαδικού παιχνιδιού μαθαίνει να λειτουργεί και να συνεργάζεται με άλλους, να μοιράζεται ευθύνες και να χειρίζεται τις συγκρούσεις.

- Το ομαδικό παιχνίδι δίνει στο παιδί την ευκαιρία να βιώσει την ομαδικότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό και το συμβιβασμό. Έτσι προετοιμάζεται και «οπλίζεται» για την πραγματική ζωή όπου θα είναι σε θέση να αναπτύξει ως ενήλικας υγιείς και ισορροπημένες διαπροσωπικές σχέσεις.

- Το ομαδικό παιχνίδι προσφέρει ευκαιρίες για σύναψη φιλικών σχέσεων.

- Μέσα από το ομαδικό παιχνίδι το παιδί μαθαίνει να εισπράττει, να προσφέρει, να ανταγωνίζεται, να οργανώνει και να οργανώνεται, να εκφράζεται και να αρχίζει να ταυτίζεται με πρόσωπα και ρόλους.

- Το ομαδικό παιχνίδι προσφέρει στο παιδί συναισθηματική ωρίμανση.

- Μαθαίνει στο παιδί πως εκτός από τη νίκη, στη ζωή υπάρχει και η ήττα και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν αρνητικά και δυσάρεστα συναισθήματα όπως ο θυμός, η ματαίωση και η απογοήτευση.

 

Το παιχνίδι λοιπόν θα μπορούσαμε συμπερασματικά να πούμε πως αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παιδί και στο περιβάλλον και είναι απαραίτητο και βασικό στη ζωή ενός παιδιού καθώς συμβάλει στην υγιή ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη και θέτει τα θεμέλια προκειμένου να αναπτύξει εποικοδομητική επικοινωνία με τους γύρω του.

 Είναι σημαντικό λοιπόν να εξασφαλίζετε ως γονείς τον απαιτούμενο ελεύθερο χρόνο για να παίζουν και να εκτονώνονται τα παιδιά σας σε ένα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον.

Στο σχολείο μας μεριμνούμε να διοργανώνουμε απογεύματα με παιχνίδια διαχωρισμένα ηλικιακά. Τα παιχνίδια τα επιλέγουμε προσεκτικά και φροντίζουμε να έχουν πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές μας. Κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, χρησιμοποιούμε την ξένη γλώσσα για περισσότερη εξάσκηση!

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τα απογεύματα που θα έχουμε παιχνίδια, στη σελίδα μας στο Facebook : https://www.facebook.com/protypo2012/

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?