ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ

To ESB (English Speaking Board) είναι ένας από τους μεγαλύτερους πιστοποιημένους εξεταστικούς φορείς της Μεγάλης Βρετανίας, διαπιστευμένος από την αρμόδια αρχή της Αγγλίας (Ofqual). Με 64 χρόνια εμπειρίας (ιδρύθηκε το 1953), έχει σήμερα εξελιχθεί σε έναν διεθνή οργανισμό που δραστηριοποιείται εκτεταμένα εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, στην Ευρώπη και στην Άπω Ανατολή.

Οι εξετάσεις ESB είναι πλήρως αναγνωρισμένες από το ΑΣΕΠ στα τέσσερα επίπεδα (B1, B2, C1, C2). Tα χορηγούμενα πιστοποιητικά γίνονται πλήρως δεκτά για διορισμό στο Δημόσιο (μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr και να αναζητήσετε τα τελευταία Φ.Ε.Κ. ή να συμβουλευτείτε το συνημμένο Φ.Ε.Κ., αρ. 458/30.12.2009).

Αναγνωρισμένο από το Α.Σ.Ε.Π. & προτεινόμενο από UCAS.

Η φιλοσοφία των εξετάσεων ESB διαφέρει από τα υπόλοιπα αντίστοιχα πτυχία. Το πτυχίο Αγγλικών ESB εστιάζει κυρίως στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των υποψηφίων τόσο στον προφορικό όσο και στο γραπτό λόγο.

Πρόκειται για μία πιστοποίηση εξετάσεων Αγγλικής Γλώσσας που προσφέρεται στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τις εξετάσεις διοργανώνει ο οργανισμός ESB (English Speaking Board) ένας από τους μεγαλύτερους πιστοποιημένους οργανισμούς της Μεγάλης Βρετανίας ο οποίος ιδρύθηκε το 1953 από τη συγγραφέα και πρωτοπόρο στην εκπαίδευση Christabel Burniston.

 

Διεξαγωγή εξετάσεων

 • Οι εξετάσεις διεξάγονται σε όλη την Ελλάδα, δύο φορές το χρόνο στα επίπεδα B1, B2, C1, C2.
 • Πληρούν όλες τις προδιαγραφές ποιότητας και αδιάβλητης διεξαγωγής.
 • Επιβλέπονται από υπεύθυνο δημόσιας σχολικής μονάδας (δ/ντή, γυμνασιάρχη, αρμόδιο από δ/μια εκπαίδευση).
 • Εποπτεύονται από εκπροσώπους του ESB, που βρίσκονται κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής στα εξεταστικά κέντρα, ώστε να ελέγχουν το αδιάβλητο και την απρόσκοπτη διενέργεια των εξετάσεων.
 • Πραγματοποιείται συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού των εξεταστικών κέντρων (Υπεύθυνοι, Τομεάρχες, Επιτηρητές, Εξεταστές προφορικών) από εκπροσώπους του φορέα.
 • Παρέχεται συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των ιδιοκτητών, των καθηγητών και των υποψηφίων από ειδικά εκπαιδευμένα άτομα του Πανεπιστημίου.
 • Υποχρεωτική εξέταση και στις τέσσερεις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο (reading, writing, listening, speaking).

Χαρακτηριστικά εξετάσεων

 • Οι εξετάσεις είναι απόλυτα φιλικές και λαμβάνουν υπ' όψιν τους την ηλικία των Ελλήνων μαθητών.
 • Με την έναρξη της εξέτασης, οι υποψήφιοι παραλαμβάνουν όλα τα parts μαζί. Δεν υπάρχει διάλειμμα μέχρι τη λήξη της εξέτασης, η οποία ξεκινάει με το Listening. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι επιλέγουν οι ίδιοι τη σειρά και τον χρόνο που θα αφιερώσουν για κάθε part.
 • Το Listening ακούγεται δύο φορές.
 • Στο Writing επιλέγεται ένα από τα τρία προτεινόμενα θέματα.
 • Η βάση είναι το 55% επί του συνόλου της βαθμολογίας.
 • Οι βαθμολογίες όλων των parts (Oral, Listening, Reading/ Use, Writing) συμψηφίζονται.
 • Δωρεάν επανεξέταση αποτυχόντων σε όλα τα επίπεδα.

Τα 14 σημεία υπεροχής του ESB

1. Συνεργασία με το Department for Education

Το ESB υπάρχει από το 1955 και η αποστολή του είναι να επισκέπτεται δημόσια σχολεία της Αγγλίας και της Σκωτίας και να διδάσκει στους μαθητές τεχνικές debating, listening and public speaking. Κάθε τάξη, βέβαια, προσεγγίζεται διαφορετικά, ανάλογα με το ηλικιακό επίπεδο, από τα πολύ μικρά παιδιά έως τα μεγάλα του Λυκείου. Οι πιστοποιήσεις που προσφέρονται έχουν το κύρος του υπουργείου παιδείας της Βρετανίας με το οποίο και συνεργάζεται ο φορέας (υπάρχει σχετική σήμανση στο διαφημιστικό φυλλάδιο του ESB όπου φέρει το λογότυπο Department for Education).

2. Είναι αναγνωρισμένο από το UCAS

Το UCAS είναι ο κρατικός οργανισμός ο οποίος προωθεί τα βρετανικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό διοργανώνοντας ημερίδες ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχει εγχειρίδιο που έχει εκδώσει το UCAS και εκεί περιλαμβάνονται τα πιστοποιητικά τα οποία αναγνωρίζει και προτείνει στα Βρετανικά πανεπιστήμια. Το εγχειρίδιο, φυσικά, περιλαμβάνει και την σχετική καταχώριση για το ESB.

3. Αναγνώριση στην Ελλάδα

Το ESB δεν είναι μόνο αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ αλλά και από το Υπουργείο Παιδείας το οποίο δίνει στους επιτυχόντες επάρκεια διδασκαλίας έστω και αν, υπό τις παρούσες συνθήκες, έχει ανασταλεί η χορήγηση τους.

4. Αναγνώριση από το Ofqual

Το ESB είναι ένα Βρετανικού τύπου πτυχίο αναγνωρισμένο από το Ofqual, τον οργανισμό που επιβλέπει τους βρετανικούς φορείς εξετάσεων και επιβλέπει το επίπεδο και την καταλληλότητα του πιστοποιητικού.

Επίσης, αφού πολλά παιδιά ενδιαφέρονται για σπουδές στο εξωτερικό, και μάλλον θα χρειαστεί να δώσουν IELTS, το ESB αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για τέτοιου είδους εξετάσεις, εξετάσεις δηλαδή που δίνουν έμφαση στην εμβάθυνση στα κείμενα και όχι στην ταχύτητα των απαντήσεων.

5. Αξιοπιστία επιπέδου Πανελλαδικών εξετάσεων

Το κύρος των εξετάσεων διασφαλίζεται εφαρμόζοντας ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων. Από τα θέματα που παραδίδονται σφραγισμένα με τη συνδρομή εταιρείας φύλαξης (security) και αποσφραγίζονται παρουσία του διευθυντή σχολείου και του υπεύθυνου εξετάσεων, μέχρι και την επιτήρηση στις τάξεις όπου εφαρμόζεται η αναλογία 2 επιτηρητές-καθηγητές ανά 20 μαθητές.

6. Φιλικό προς τα παιδιά

Το γεγονός ότι το ESB δραστηριοποιείται μέσα στα Βρετανικά σχολεία έχει μεγάλη σημασία για όλους μας. Αποτελεί το μοναδικό οργανισμό ο οποίος συντάσσει θέματα εξετάσεων (ειδικά όσον αφορά την έκθεση και τα προφορικά) αφουγκραζόμενος  τις τάσεις, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της νεολαίας, κάτι που δεν είναι εφικτό για άλλους εξεταστικούς φορείς που δεν έχουν τόσο άμεση πρόσβαση στις τάσεις και απαιτήσεις της σημερινής νεολαίας.

Γι αυτό το λόγο οι εξετάσεις ESB επιβεβαιώνουν συνεχώς τη φήμη τους ως τις πιο φιλικές για τους μαθητές.

7. Ευέλικτος τρόπος εξέτασης

Όταν συντάσσει κάποιος διαγώνισμα ξένης γλώσσας σημαντικό ρόλο παίζει η φιλοσοφία του απέναντι στην εξέταση και τον εξεταζόμενο. Οι εξετάσεις πρέπει να στοχεύουν στο να βγάλουν από τον μαθητή τον καλύτερο του εαυτό και έτσι να αποτυπώσει ρεαλιστικά αυτά που πραγματικά ξέρει.

Στο ESB, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δίνονται στα παιδιά και τα 3 parts μαζί  (Reading, Use of English και Writing) και έτσι έχουν την ευελιξία να διαλέξουν τα ίδια με ποια σειρά θα ασχοληθούν με το κάθε γνωστικό αντικείμενο, ανάλογα με τις δυνατότητες τους και το πόσο χρόνο χρειάζονται για το καθένα.

Έτσι οι μαθητές νιώθουν ότι έχουν τον  έλεγχο της εξέτασης με αποτέλεσμα να μειώνεται το άγχος τους.

8. Mock interviews – Προσομοίωση προφορικής εξέτασης

Κάτι που έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από μαθητές, ιδιοκτήτες ΚΞΓ και γονείς είναι ότι το ESB δίνει τη μοναδική ευκαιρία στους μαθητές των σχολείων μας να απαλλαγούν από το άγχος των προφορικών εξετάσεων διοργανώνοντας, σε πανελλαδικό επίπεδο, εξετάσεις προσομοίωσης, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους φροντιστηριούχους για την απόδοση του κάθε μαθητή ξεχωριστά.

Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά όχι μόνο αποκτούν αυτοπεποίθηση που επηρεάζει αποφασιστικά την πορεία τους στην προφορική εξέταση, αλλά η αυτοπεποίθηση αυτή επηρεάζει θετικά και την απόδοση τους και στις γραπτές εξετάσεις.

9. Δωρεάν επανεξέταση

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε το γεγονός ότι οι γονείς δεν θα χρειαστεί να επιβαρυνθούν οικονομικά σε περίπτωση αποτυχίας του παιδιού τους, καθώς το παιδί θα έχει την ευκαιρία να επανεξετάζεται συνεχώς μέχρι να πάρει το πτυχίο του είναι ακόμα ένα ατού του πτυχίου που είναι αξιοσημείωτο.

10. Ειδική μέριμνα

Το ESB λαμβάνει ειδική μέριμνα για μαθητές με δυσλεξία, δίνοντας 25% περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις γραπτές τους εξετάσεις.

Επίσης διατίθενται: copier ειδικά για τους μαθητές που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να γράψουν, θέματα σε μέγεθος Α3 για μαθητές με διαταραχές όρασης, καθώς και θέματα σε σύστημα Braille​ για μαθητές με τύφλωση. Ειδική μέριμνα υπάρχει επιπλέον και για μαθητές με αναπηρία, προβλήματα ακοής, ακόμα και με αυτισμό ή asperger.

11. Past Papers – θέματα προηγούμενων ετών

Στο ESB τα θέματα δεν ανακυκλώνονται, με αποτέλεσμα όλα τα θέματα περασμένων ετών να γίνονται διαθέσιμα, είτε μέσω της ιστοσελίδας του Europalso, είτε με δωρεάν ταχυδρομική αποστολή μέσω του Συνδέσμου. Έτσι οι μαθητές μπορούν να έχουν πραγματική αίσθηση του επιπέδου των εξετάσεων και να προετοιμάζονται κατάλληλα.

12. Το ESB ενισχύει την τοπική κοινωνία.

Tο ESB διεξάγεται σε πάνω από 100 εξεταστικά κέντρα και σχεδόν όλα είναι σχολικές μονάδες. Συνεπώς τα χρήματα για το ενοίκιο του χώρου ενισχύουν την σχολική επιτροπή. Επίσης, ο διευθυντής, οι καθηγητές, ακόμα ακόμα και το προσωπικό καθαρισμού του σχολείου αμείβονται, γεγονός που επιτρέπει σε όσους εργάζονται για τις εξετάσεις να εκτελούν το έργο τους αξιοπρεπώς.

13. Συμμετοχή μαθητών μόνο από νόμιμα ΚΞΓ και καθηγητές που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα της διδασκαλίας.

Το EUROPALSO είναι ένας φορέας που εκπροσωπεί ταυτόχρονα και ιδιοκτήτες ΚΞΓ. Διασφαλίζει τα συμφέροντα τους, αποδεχόμενος μαθητές από νόμιμα ΚΞΓ και μαθητές των οποίων οι καθηγητές μπορούν να  προσκομίσουν έναρξη επιτηδεύματος και άδεια διδασκαλίας.

14. Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση Μελών και Γονέων 

Ο Σύνδεσμος, όντας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μπορεί και επιστρέφει τις περισσότερες παροχές στους συναδέλφους και στους καθηγητές τους με τη μορφή υπηρεσιών: επιμορφωτικά σεμινάρια, συμβουλευτική υποστήριξη σε λογιστικά, φορολογικά, συνταξιοδοτικά και τραπεζικά θέματα.

Έτσι, η επιλογή των εξετάσεων ESB προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική σε όλους μας, γνώσεις και πληροφορίες που για να αποκτούσαμε διαφορετικά, θα χρειαζόταν, ο καθένας μας ξεχωριστά, να επενδύσει πολλά πολλά χρήματα.

Συνοψίζοντας, το ESB είναι ένα πτυχίο με κύρος, αναγνωρισμένο από όλους τους κατάλληλους οργανισμούς και ταυτόχρονα προσαρμοσμένο στους Έλληνες μαθητές, οι οποίοι φτάνουν να πιστοποιούνται για την άριστη γνώση την αγγλικών τους σε ηλικίες 14 έως 16 ετών.

Συνεπώς, είναι μία επιλογή που κάθε γονιός και φροντιστηριούχος μπορεί να εμπιστευτεί με σιγουριά.

 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?